Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Star Wars

2010.01.05

A Csillagok háborúja (angolul: Star Wars) egy fantasy-sci-fi filmsorozatnak, irodalmi műveknek és számítógépes játékoknak a neve. Mindezek George Lucas filmrendező ötletei alapján készültek el. A filmek cselekménye a Galaktikus Köztársaság és a Galaktikus Birodalom közti átmenetek, valamint a Galaktikus Polgárháború (amely a Lázadó Szövetség és a Galaktikus Birodalom között zajlik) körül forog. Valójában az egész cselekmény a jó és a rossz harcát jelképezi. A történet "réges régen, egy messzi-messzi galaxisban….” játszódott le. Az eredeti Csillagok háborúja sorozat, főleg annak elsőként vetített része, az Egy új remény (IV. epizód) úttörő jelentőségű volt a sci-fi műfajában mind tartalmilag, mind a technikai megvalósítást tekintve, de a prequel trilógia (első, második és harmadik rész) is magával hozott számos újítást.

A Csillagok háborúja fő történetét hat mozifilm meséli el. Egy sor más film, animációs film, könyv mutatják be ezt bővebben vagy tesznek még hozzá az univerzumhoz. A filmek és a könyvek az űrben játszódnak le, a cselekmény mégis emberi jellegű.

A Star Trek filmsorozat is hosszas népszerűségnek örvendett az amerikai kultúrában. Míg azonban a Star Trek-nek racionális és lépcsőzetes cselekménye van, a Csillagok háborúja alapvetően mitikus jellegű.

Sok Csillagok háborúja rajongó a filmeket gyerekként látta, és az akkor forradalminak számító különleges effektusok mély nyomot hagytak bennük.

A filmsorozat sok vonatkozásban hasonlít a mítoszokhoz. George Lucas szerint az volt a szándéka, hogy egy modern mítoszt hozzon létre. Saját bevallása szerint ez adta az ihletet és a legjelentősebb hatást, hogy megcsinálja a saját „űroperáját”. A filmsorozat szereplői, a helyszínek elnevezései és egyes épületek, tárgyak számtalan utalást tartalmaznak az emberiség történelmére, nagy alakjaira, filmjeire, mítoszaira. Lásd bővebben itt: Anakintól Yodáig – Star Wars mi micsoda (külső)

A Csillagok háborúja elhelyezése térben és időben

Minden film és általában minden, az univerzumhoz kapcsolódó mű elején megjelenik a következő sor: „Réges régen, egy messzi-messzi galaxisban…” ( eredeti angol nyelven: „A long time ago in a galaxy far, far away….”) és ez az egyetlen sor, amely valós világgal kapcsolatban hangzik el. Nyilvánvaló itt az utalás a mesékre: „Réges régen, az óperenciás tengeren is túl…”.

A Csillagok háborúja – már a neve is sugallja – egy afféle legenda, stílusa egy modernkori ősi mese, egy amerikai mítosz létrehozását célozza meg.

A kérdés itt lehetne az, hogy milyen régen volt a „réges régen” és milyen távol van a „messzi-messzi galaxis”. „Réges régen”, a múlt héten vagy 10 milliárd évvel ezelőtt?

Ez a megfogalmazás szándékosan a mű időtlenségére is utal, univerzitására – örökérvényűségére, ahogyan az ősi mítoszoknak is mindig megvan a mai értelmezési lehetősége. A történet a valóságtól elrugaszkodott környezet ellenére nagyon is valós, az ember örök harcáról, alapvetően a jóról és a rosszról szól.

Ezek miatt a Csillagok háborúja nem tekinthető sci-finek, tudományos fikciónak. Világegyetemében sokkal inkább hasonlítható a fantázia (fantasy) világhoz, mint amilyen például a Gyűrűk Ura, csupán inkább a valósághoz képest jövőnek tűnő mítikus környezetben játszódik, ahol különleges távoli földrészek szerepét bolygók, csillagrendszerek játsszák. Egyikben sem játszik fontos szerepet a fizikai valóság határainak betartása, legyen szó varázslatról, Erőhasználatról, vagy olyan eszközökről, mint a fénykard.

A LucasArts egyik híres programja, a Behind the Magic a yavini csata előtti 5 000 000 000. évre teszi a Csillagok háborúja galaxisának keletkezését.

Milyen távol lehet? Talán a Csillagok háborújának galaxisa egy párhuzamos világmindenségben létezik.

(Megjegyzés: A Star Wars Timetales a Star Wars-univerzum történéseit (a hat mozifilmét) a mi korunktól mintegy 10 000 évvel későbbre teszi)

Az első részben feltűnik a Galaktikus Szenátusban néhány "E.T." (Children of the Green Planet - Zöld bolygó gyermekei), akik épp egy extragalaktikus expedíciót terveztek. Talán pont ez az expedíció volt látható az E.T. a földönkívüli című filmben?

Csillagok háborúja filmek

George Lucas, a Csillagok háborújának atyja

A filmsorozat kezdődarabját, a Csillagok háborúját 1977. május 25-én mutatták be, majd ezt követően elkészült két folytatása, a Csillagok háborúja V: A Birodalom visszavág (1980. május 21.), majd a Csillagok háborúja VI: A jedi visszatér (1983. május 25.) is. A legelső leforgatott film kezdetben csak simán a Csillagok háborúja címet viselte, ám miután 1979-ben véglegessé vált, hogy lesznek további folytatásai is, a Csillagok háborúja IV: Egy új remény címet kapta.

Az első rész bemutatásának huszadik évfordulójára a IV. – VI. epizódokat újra megjelentették (először a mozikban, utána VHS kazettán) az 1990-es évek végén, "Special Editions" címen. Ekkor ugyanis a technika már lehetővé tette olyan speciális effektusok alkalmazását is, amelyek a filmek forgatásának idején még nem voltak lehetségesek. A film feljavításán kívül George Lucas néhány effektust digitálisan újra feldolgozott (digitális Jabba, és egy kicsiny, de fontos javítás a Han Solo és Greedo közti harcot bemutató filmrészletben). Ezenkívül 2004. szeptember 21-én ismét megjelent az eredeti trilógiának egy újabb kiadása, amelyben szintén találhatunk néhány változtatást. A legjelentősebb és legvitatottabb változtatás az volt, amikor a Csillagok háborúja VI: A jedi visszatér c. rész utolsó jelenetében Lucas lecserélte az Anakin Skywalkert játszó Sebastian Shaw alakját Hayden Christensen-ére.

1999-ben került mozikba a rajongók által várva-várt epizód, a Csillagok háborúja I: Baljós árnyak c. rész, mely az eredeti trilógia cselekménye előtt körülbelül 30 évvel játszódik. Ezt követte további két folytatás, a Csillagok háborúja II: A klónok támadása (2002), és a Csillagok háborúja III: A Sith-ek bosszúja (2005).

A cselekmények időszerinti sorrendjében:

 1. Csillagok háborúja I: Baljós árnyak (1999. május 19.)
 2. Csillagok háborúja II: A klónok támadása (2002. május 16.)
 3. Csillagok háborúja III: A Sith-ek bosszúja (2005. május 19.)
 4. Csillagok háborúja IV: Egy új remény (1977. május 25.) az eredeti cím Csillagok háborúja volt; ez volt az első a sorozatból
 5. Csillagok háborúja V: A Birodalom visszavág (1980. május 21.)
 6. Csillagok háborúja VI: A jedi visszatér (1983. május 25.)

A Csillagok háborúja I: Baljós árnyakat Angliában, a Leavesden Film Studios-ban forgatták.

Csillagok háborúja mellék-filmek

1978. november 17-én The Star Wars Holiday Special néven készült egy kétórás TV-film, amit mindössze egyszer vetítettek, Amerikában és azóta sem adták ki videón vagy DVD-n, bár illegálisan az interneten hozzáférhető. A filmben Chewbacca és Han Solo elutazik Chewbacca bolygójára, a Kashyyykra, de útközben lázadókat kereső birodalmiak veszik őket üldözőbe. A Kashyyykon megismerhetjük Chewbacca családját is, az apját, Attichitcuk-ot, feleségét, Mallatobuck-ot és fiát, Lumpawarrump-ot. George Lucas csak érintőlegesen vett részt a produkció elkészítésében, és nem is volt elégedett a végeredménnyel.


1984. november 25.-én jelent meg The Ewok Adventure: Caravan of Courage (Ewok-kaland: Bátrak karavánja). A film a Star Wars univerzumban játszódik, az Endor bolygón. A filmvásznon viszontláthatjuk a Endor kedves, szőrös lakóit, a mackószerű Ewok-okat.

1985. szeptember 7.-énEwoks és a Droid Adventures Hour: Ewokok és droidok kaland-órája rajzfilmsorozatot elkezdi az ABC televíziós társaság Amerikában.

1985. november 24.The Battle for Endor (Harc az Endor bolygón) az előző epizód után egy évvel jelent meg, a Bátrak karavánja folytatásaként. Viszontláthatjuk a fürtös kislányt és az Ewok-okat.

1986. november 1.Ewoks: Ewokok

The Great Heep (rajzfilm)

Droids (rajzfilm sorozat)

Clone Wars (rajzfilm sorozat)

Ewoks (rajzfilm)


Paródia: SPACEBALLS: Űrgolyhók

 

Csillagok háborúja szereplők Magyarországon

Az ezredfordulót követően több különböző convention alkalmával Magyarországra is ellátogattak a Csillagok Háborúja különböző szereplői.

 • David Prowse – 2003., Hungarocon
 • Jeremy Bulloch – 2005., Átjáró Nap
 • Kenneth Colley – 2004. Sci-fi Nap
 • Michael Sheard – 2004., Sci-fi Nap
 • Garrick Hagon – 2006., Átjáró Fesztivál
 • Gerald Home – 2006., Átjáró Fesztivál

Darth Vader indulója: